услуги самолети изследване

В заседналата град или конкретен град джунглата, паркинг проблем съществува не само за превозни средства шофьори в града, но и за големи компании авиокомпании. Благодарение на по-малко пространство, паркиране става голям проблем. Въздухоплавателното средство за съхранение и паркинг е силно скъпо. Тези разходи са огромни добавки в списъка на разходите за компании авиокомпании. Продължителността за паркиране на въздухоплавателното средство с по-малко проценти по дълга или къса план изцяло зависи от такива дружества и тяхната необходимост. Много оператори на въздухоплавателни средства изискват съхранение на въздухоплавателни средства, за повече от една причина като: сезонни и климатични колебания или специфично състояние на пазара или прекратяване договора за лизинг. Самолетът паркинг е разрешено само за ограничен период от време, както на документираната комуникация. Авиокомпаниите трябва да има писмено разрешение, че те могат да паркират своите самолети за определен период от време са разпределени конкретно за паркиране на самолети.

Самолетът складиране и паркиране на въздухоплавателни средства е грижа на EASA част 145 AMO която се грижи за паркиране на Airbus на всички географски местоположения. Огледът на въздухоплавателни средства е голямо предизвикателство за EASA част 145 AMO. Освен за паркиране на самолети, а също така се наема да извърши техническо обслужване. Самолет подобно на други машини трябва да са подложени на редовна процедура поддръжка, за да запази самолети функционален. Разходите за техническо обслужване е скъпо все пак. Poor поддръжка може да доведе до тежки риск и огромна несигурност. Въпреки това, за техническо обслужване е доста голям рамките на жалба, не следва да се придържат към него и да предприеме на редовни интервали. Обслужване на въздухоплавателни средства не е ракетна наука. Там само няколко процедури и йерархия, която ремонти екип е да се следват. Според нормата, след всеки полет, самолетът трябва да се подлагат на проверка от страна на инженерите на отбора за техническо обслужване. Инспекции и одити на двигателите следва определен график. Работа като подмяна на гуми, проверка плочи, проверка на компресия на цилиндрите и измиване прозорци, всичко това попада в обхвата на обслужване на въздухоплавателни средства.

След като полезност план на самолета изтича, е възложено на разпорежда на самолети отдел т.е. изхвърляне. Това е голямо предизвикателство за EASA част 145, защото това е дълъг процес и отнема цяло много време. Самолет Унищожете екип поема разлага на Airbus. Повечето от частите са изгорени докато някои части за въздухоплавателни средства се хвърлят в кошчето област. Самолетът се сглобява в една област. Части като планери и машинните модулна се рециклират. Това е задължително, за да се разпорежда на опасни материали, които са вредни за здравето и за да премести някои части. EASA част 145 AMO се намира в голямата си част на света, която включва всички най-големите компании авиокомпании, която се занимава със самолети поддръжка унищожаване, съхранение и паркинг. EASA част 145 AMO също така осигурява услугата за сертифициране на части и машини, които са отстранени от въздухоплавателното средство при спазване на тежки критерии. Това означава, веднъж направено с въздухоплавателни средства с които разполага, а след това на части, които могат да бъдат рециклирани или използвани за други цели трябва извадени и прехвърлени на други фирми и след това най-накрая са на самолета изхвърлят напълно.