се Трениране изпълнителен създаде зависимостта

Тази статия изследва възможността на зависимост от изпълнителната динамична Трениране между треньора и неговия / нейния клиент. Често дори и обезкуражени, изпълнителни треньори може да даде съвет или да имат силна склонност на посоката, която създава скрит разчита. Така се създаде изпълнителен треньор зависимостта?

Този въпрос е интересна, тъй като има подкупи и за двете страни. Клиентът се чувства чувство за сигурност, знаейки, че той има някой, който да призове когато колебае с всяко предизвикателство. Изпълнителният Трениране професионален чрез създаване на зависимост гарантира, че клиентът му остава верен и че непрекъснатостта на бизнес гарантирана.

Моля, не ме разбирайте погрешно. Не казвам, че това винаги е така, но аз съм виждал това да се случи твърде често за моя вкус. Със сигурност целта на изпълнителната треньор е да се създаде самостоятелно разчита? A Трениране работата е добре свършена, когато изпълнителната професионален треньор, става излишен!

В кой момент е степента на насоки, разпит и предложение трябва да се спре и в кой момент се тежестта се върне на клиента? Това е въпрос, който изпълнителни коучинг специалисти са играе с в продължение на векове. Да знаем, че отговорът е да знаем напълно разбиране на клиента и познания по темата в ръка. Лесно е да се отмятат за треньор и това е много по-голямо предизвикателство да изтръгне отговор от клиента.

Предложения за насърчаване на клиента извън неговите нивата на комфорт и го предизвикваха да пресметнати рискове може да започне да донесе малко повече светлина на този въпрос. Познаването на границите е от решаващо значение за изпълнителната треньор професионално като ходи на тънката граница между бутане твърде далеч и не достатъчно далеч.

Задружното треньор може да хвърли под друг ъгъл на мислене по този въпрос. Когато има малко его в изпълнителната треньор динамичен не е необходимо да се контролира, съветва или да бъде прав. Има и малко привързаност към как резултатите всички ще успявам. Естествено страхотни резултати са наложителни, но има голяма разлика между привързаност его и постиженията на коучинг резултати.

Друг важен момент е да се помисли за определяне на изпълнителен коучинг споразумения предварително. Това включва нужди, очаквания и обещания, че всяка страна прави за другия. Когато това е ясно посочено, ако ще бъде доста очевидно, че степента на възможните зависимости, които могат да възникнат по-надолу по линията.

Ако очакванията на треньора е да бъде оракул и допринесе за осигуряване на необходимите решения, резултатът ще бъде пълна надеждност. Ако все пак границите са ясно определени по отношение на степента на помощ след това потенциалът за зависимост е намалена.

Също така съм наясно с времеви натиск, че изпълнителните треньори са под и че резултатите трябва да се постигне в кратки срокове. В случаи като тези устойчивостта и процес обяснение ще отиде далеч в общуването с правомощията, които се какво е реалистично и устойчиво.