рекламна стратегия за онлайн подаръци

Светът се свива във всички основни отношения. Хора, стоки, капитали и информация, се движат по целия свят, както никога преди. С бърза комуникация, транспорт и финансови потоци на бариерите между народите са изчезнали и светът се превръща в пазар без граници. Този списък от световни компании, които надхвърлят националните граници е изразходване постоянно. Общи задачи, също са във възход, като призова за услугите на мениджъри с глобална перспектива пазар за онлайн подаръци. Има три източника на служители за международна фирма, която работи за онлайн подаръци производство: дружество майка, национално, приемащата национална държава и гражданин на трета страна. Международно управление на човешките ресурси е процес на доставяне разпределяне и ефективно използване на човешките ресурси в една онлайн бизнес подаръци.

Inter страни разликите влияят върху управлението на човешките ресурси на страната процес. Културен, икономически, правни, социални и политически фактор усложни задачата за избор на обучение и управление на служителите в чужбина. Голям процент от репатриране на задачи се провалят поради лошо подбор, липса на културно обучение, липса на подкрепа от семейството и т.н. Но средната вата може да се подобри чрез внимателен подбор. При избора на подходящ план за продажба на онлайн подаръци, глобални компании се ръководят от три неща; етноцентризъм, поли-центризъм и геоцентрична-изъм. При избора на физическото лице, което получава в чужбина задача, организация като подаръци Пакистан не само трябва да вземат предвид способността си свършат работата, но, освен това, трябва да се прецени тяхната способност да работят с нова култура и емоционално обработи стреса, свързан с нов набор от културни опасения. Международна позиция на подаръци онлайн Пакистан изисква широка ориентация да запознае служителя с културата, езика и други уникални аспекти на заданието. Практиките за възнаграждение за международни служители са много по-сложни от тези за местни служители, защото много повече фактори трябва да бъдат взети предвид. Разстояние от домашния офис прави оценка на изпълнението и развитието на кариерата на задграничните служител особено трудно, но още по-важно.

За отношенията Пакистан управление подаръци в международни компании зависи от специфични обичаи, традиции, закони и практики в съответните страни. Глобални компании трябва да обърнат необходимото внимание на здравето, безопасността и сигурността на тяхното развитие на продукта. Репатриране проблем са доста често срещани са доста общи за международно позициониране на цветни подаръци, ЕИ подаръци, изпращане на подаръци за Пакистан и може да се работи успешно с помощта репатриране споразумения, за назначаване на опитни наставници, като предостави конкретна подаръци консултиране, водене на емигрантски включен в дома доставянето им до на потребителя с наслада.