наричаме центрове за възстановяване след бедствие

Ако никога не сте счита наемането на медицински център покана да отговоря на телефонни разговори, когато работното време свършиха, сега е моментът. Вашите пациенти искат да знаят, че когато имат въпроси или медицински грижи, те могат да достигнат едно човешко същество в офиса. Тази нужда от човешки контакт е особено важно, когато си град или практика преживява възстановяване след бедствие. Вие и вашите пациенти, трябва да се знае с абсолютна сигурност, че винаги ще има някой, който да отговори на телефони, дори когато не сте прекалено зает, за да се отговори.

Вие трябва да разгледа няколко различни видове за възстановяване след бедствие, когато правите планове за бъдещето. Макар че не може да бъде най-вероятният сценарий, че цялата си практика е изваден от Комисията чрез физическо или предизвикани от човека бедствия, това е възможност. Разбира се, по-вероятният сценарий е, че с настъпване на бедствия, който изтрива вашите компютърни системи, поставяйки си медицински записи на риск. Независимо дали бедствието е земетресение или нещо друго, което искате да се уверете, че служителите не може да функционира чрез възстановяване след бедствие.

Когато света на пациентите си “е обърна с главата надолу от физическо или предизвикани от човека бедствия, те разчитат на вас да ги измъкне сам, когато те се нуждаят от медицинска помощ. Това е особено вероятно, че Вашите пациенти ще дойде чукат на вратата ви, защото ако целият град е в възстановяване след бедствие, тогава шансовете са спешните отделения са вече пълни. Вашите пациенти ще искат да знаят, че те все още могат да ви попитам рутинни въпроси за лекарства и симптоми, особено, защото те няма да искат да направят пътуване до болницата в такива опасни времена. Вие също така ще се държите спокойно пациенти във време на хаос, който е важна роля по време на бедствие. Професионалните медицински техници и медицински сестри ще бъде в състояние да каже на пациентите кога да отидете в спешното отделение и кога да чакам за грижи в офиса. Наемането на традиционния център на повикване, вместо от един, специализирана в медицински повиквания няма да ви накара този вид услуга.

Обучени медицински сестри и медицински техници ще персонала на медицински център за обаждания, като се гарантира, че Вашите пациенти ще получат звук медицинска помощ и няма да се налага да се притеснявате за всякакви нарушения HIPAA. Най-хубавото е, вашите пациенти, ще знаете, че дори и по време на възстановяване след бедствие, те ще бъдат в състояние да говоря с обучени, знаещи професионално, когато те наричат ​​вашия офис.