кол център може да ви помогне

Много лекари и мениджъри на лекарите офис нито веднъж не помисли колко полезна кол център може да бъде за практиката. Най-голямото нещо, което определя вашия тип бизнес от останалите фирми е, че вашите клиенти / пациенти се нуждаят от медицинска помощ по всяко време на деня. Заслужавате си време за релаксация, обаче. И така, какво се случва, когато вашите пациенти се нуждаят от медицинска помощ и те могат да достигнат своя телефонен секретар? Повечето пациенти ще се обърнат незабавно към източник, който предлага отговори, а това може да доведе до вас загубата на пациента към друг лекар практика. Достатъчно е това да се случи на няколко пъти, преди да започнете да видите голяма разлика в приходната си практика носи инча

За щастие, има отговори, достъпни за Вас. С кол център, можете да бъдете сигурни, вашите пациенти ще достигне живо лице всеки път, когато те наричат ​​инча A медицински център разговор е сравнително нова идея, но възможностите са наистина безкрайни. Тези центрове са с персонал от медицински специалисти, които са обучени в HIPAA регламенти, което означава, че са квалифицирани и подготвени да дават на пациентите си медицинска помощ. За нищо от пост-операция грижи на въпроси за рецепта лекарства, служителите на услуга телефонен секретар ще бъде в състояние да се грижи за всички проблеми. Вашите пациенти ще бъдат зарадвани с обслужване и внимание, което получават, и това ще им попречи да намери друга практика.

Има толкова много ползи за кол център, с пациента вниманието е само една малка част от него. Разбира се, вашите пациенти са по-щастливи с тяхната обработка, но това също така означава, че те ще се отнасят другите пациенти да си грижи. Повече пациенти означава, че вашата практика ще расте, и че винаги е чудесно за най-долния ред. Сключване на договор с медицинска служба отговор не е евтин, но със сигурност е на стойност на инвестицията в дългосрочен план.

Вместо да се опитва да изпълнява собствените си повиквания или да възложи някой от собствения си персонал, за да се справят след час разговори, което трябва сериозно да помисли за околната среда кол център. Със само една месечна такса, може да се ползват от услугите по всяко време. Не е нужно да се притеснявате, че ще загубите ценно време почивка, и вие също няма да има нужда да се притеснявате за работната заплата и графика за работа за служителите, които работят в офиса е затворен. Това е най-доброто решение за всеки зает лекар, който се опитва да се развива практиката си макар и да показва своята пациенти отлични грижи.