кол център Колката-бране бързо

Това е вярно, че Call Center Индия е една от най-предпочитаните дестинации за повечето световни организации. Индия е за предпочитане пред Филипините, Китай, Малайзия и други азиатски страни, поради многобройните предимства. Най офшорни компании се насочват към Call Center Индия като първите си предпочитания и след това избира да е друго място.

Рентабилни услуги и ориентирани към клиента кол центрове са на разположение във всички големи градове на Индия, включително Колката. Call Center Колката разполага с всички удобства за да ги направи една от най-добрите в Индия и в чужбина. Много международни организации се възползват от услуги Call Center Колката, за да станат най-конкурентно предимство. Има някои възможности, които са направили Call Center Колката стоят високо сред конкурентите:

Образование оживен работна сила: Call Center Колката работят голям брой квалифицирани ИТ грамотни, технически грамотни, квалифицирани кандидати, които владеят и добре подкован с английски език. Колката е една от метро градове в Индия, която е под налягане млади тийнейджъри в ярки, образовани и образовани завършилите. По-младото поколение може да приема за околната среда, както и поемане на задачата добре.

Рентабилни Call Center Колката: мало умен поколение има желание да работи на по-ниска цена, за да предоставят услуги на много по-ниска цена в сравнение с други страни. Manpower в Колката, Индия е на разположение на част от цената на това, което се възприема и в други страни, което я прави подходящи за зареждане ниско от клиенти. Това дава възможност за спестяване на оперативни разходи и по този начин по-висок марж на печалба в дългосрочен план.

Разнообразие от услуги от един контактен център: Call Center Колката е основен център за аутсорсинг услуги, включително входящи кол център, телемаркетинг услуги, технически помощ-часа услуги, услуги за възстановяване след бедствие, и много повече. Call Center Колката могат да предоставят множество услуги, без компромис по отношение на качеството на услугите. Тази способност за предоставяне на услуги в най-добрия ги кара да заемат наред с други страни. Индия има най-доброто от експертиза, технология, хора, ресурси и оперативни експертни познания и способността за използване на ресурсите точно във времето. Всички тези фактори допринасят за успеха на Call Center Колката.

Time Zone предимство: Време промеждутък от 12 часа между световните организации и Call Center Колката води до ефективно предоставяне на услуги, заедно с денонощна доставка на услуги.