за обслужване на клиенти от секундата решения, които могат да променят хода на бизнеса си

Сирените дойде силно и стряскащо. Двете коли в линейката път бяха объркани за това какво да правя. Ако те се движат в линия до пресечната точка и нека мине линейка? В тръбя на линейка рога те бързо се диспергира в в средата на кръстовището и нека прохода линейка. А част от секундата е отишъл от. А част от секундата от време, че за някой чака линейката може да бъде разликата между живота и смъртта, защото хората в колите това е само част от секундата от време нищо повече нищо по-малко.

Това ме накара да мисля за обслужване на клиенти. Не само за обслужване на клиенти от само от бизнес гледна точка, но и от лична гледна точка. Какво ще кажеш за обслужване на клиенти, ние даваме нашето семейство и приятели? Нашите колеги?

Всеки ден ние сме част от секундата взаимодействия с хората. Взаимодействия, които могат да променят живота на другия човек все още дори не им даде да се колебае. Не мога да ви кажа колко пъти аз лично ще тренира човек, който е даден на обратна връзка от други, като например – те са трудно да се справят, не заплашва други лица или са твърде рязко – и лицето, аз съм треньор ще кажа на мен “, аз го казвам като това е и аз не мисля, че хората могат да се справят с истината. Той е само кой съм. Това е други хора, които имат проблем. Аз няма да всичко захар палто. “Това е човек, ограбва други от живота. Това е човек, който прави всеки миг кръвна проба от другите.

Ние не бяха поставени тук да се наранят, да даваме мнението си или да нанесат нашите вярвания един на друг. Ние сме тук, за да направи живота по-добре за всички, да работят ни най-трудното, да допринесе за голямата картина на живота и да се добави стойност към другите.

Така всеки ден, си задайте въпроса: “Дали съм добавена стойност за всички срещнах? Дали съм направил света малко по-добре днес от похвалите някого и да преценявам упорита работа, мотивиране на останалите или генериране на положителна нагласа в другите? “